Hopp til hovedinnhold
NyhetsartikkelPublisert: 9.10.2024

Rekordstort engasjement for Verdensdagen for psykisk helse

Aldri før har så mange mobilisert til felles innsats mot ensomhet og utenforskap gjennom Verdensdagen for psykisk helse.

Det er registrert mer enn 3300 markeringer allerede, i regi av kommuner, bedrifter, skoler, organisasjoner og fagmiljøer over hele landet. I fjor var det 3200 markeringer på samme tidspunkt.

– Årets kampanje handler om betydningen av å snakke sammen, og oppfordrer til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen vi bryr oss om. Forskning viser at korte samtaler på telefon gjør mer for den psykiske helsa enn vi tror, forteller Anura Sankholkar, kampanjeleder i Verdensdagen for psykisk helse.

Folkehelsekampanjen koordineres av Mental Helse med tilskudd fra Helsedirektoratet.

Aktive grep mot ensomhet

En av fem i landet oppgir å ha få eller ingen å vende seg til når de har det vanskelig. Forskningen er tydelig på at vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening er våre sosiale relasjoner.

Portrett av Anura Sankholkar som er kampanjeleder i Verdensdagen for psykisk helse
Kampanjeleder i Verdensdagen, Anura Sankholkar, håper så mange som mulig tar årets oppfordring på alvor og gir mer tid til de rundt oss.

– Å erfare at vi har betydning for andre, er avgjørende for å ha et meningsfullt liv, og virker beskyttende når det stormer. Årets kampanje er en påminnelse av hvor viktig det er å ta vare på de vi bryr oss om, for å gi livet mer mening i en urolig tid, sier Sankholkar.

Unik markering i Norge

Verdensdagen er en internasjonal FN-dag som markeres over hele verden. Nok en gang skiller Norge seg ut med antall markeringer og bred folkemobilisering rundt et felles tema.

– Det er ingen andre land som mobiliserer hele storsamfunnet rundt psykisk helse på den måten vi gjør i Norge, og det er vi stolte av og takknemlige for.

En bildecollage med bilder fra markeringer i 2023.
Et utvalg bilder fra markeringer i 2023.

Stand-up show og Minecraft

I tillegg til alle markeringene over hele landet, er det også egne nasjonale markeringer for å skape synlighet og engasjement.

– Nytt i år er at vi for første gang markerer Verdensdagen i Minecraft, og at vi har samlet et stjernelag med komikere til en egen stand-up forestilling om psykisk helse. Vi håper at disse tiltakene kan bidra til å utvide samtalen om psykisk helse, og inkludere flere i den.

Et av årets store nasjonale kampanjetiltak er lanseringen av en helt ny Minecraft-verden for psykisk helse.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.