Et lavterskeltiltak for å gjøre det lettere å prate åpent sammen i grupper.
Guttas prat er et tiltak som ble igangsatt av sosialarbeider Kjersti Hylland ved Danvik Folkehøgskole i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 2021.
Initiativet ble svært godt tatt imot av elevene, og er et tiltak som har fortsatt siden den gang, og også blitt utvidet til andre grupper.
Guttas prat inviterer til ekte menneskemøter og sosial støtte, og kan være med på å redusere stigma, øke tilhørighet og forebygge psykiske utfordringer.
Aktiviteten har som mål å skape en kultur for å snakke åpent om vanskelige tema i konsentrerte grupper. Selv-stigmatisering er en av de viktigste årsakene til at personer som opplever psykiske utfordringer, ikke får det bedre med seg selv. Det kan forhindre at folk søker hjelp i tide, og er med på å øke ensomhet og utenforskap. 1 av 4 unge føler de ikke har noen de kan snakke med når livet er vanskelig. Et viktig stigmareduserende og forebyggende tiltak er målrettet kontakt mellom mennesker som kan dele erfaringer og utfordringer åpent med hverandre i en trygg setting.
Sekundæreffekt av et slikt tiltak kan være økt tilhørighet, sterkere fellesskap og generelt større åpenhet om psykisk helse. Samtalene gjennomføres som et intervju hvor deltakerne får trent på å lytte til mangfoldige følelser/tanker/opplevelser, men også å dele disse selv.
Loading...
Hvordan
Loading...
Oppfordre gruppemedlemmene til å delta på samtalene, og sørg for at du vet at du har med deg flere representanter fra målgruppen.
Har du planen klar? Sett din markering på kartet ved å registrere den her!
En filmserie til ungdom om psykisk helse, med psykologspesialist og tidligere barneombud Reidar Hjermann.
Bli bedre kjent med folk i nærmiljøet ditt! En morsom, meningsfull og enkel måte å markere Verdensdagen på.
Les mer om hva aktiv lytting er, og prøv ut et aktivitetsopplegg for elever fra 13 år og oppover.