Helsefremmende arbeidsplasser i lys av pandemien
Å skape en helsefremmende arbeidsplass er ikke bare det riktige å gjøre, men også smart.
Les gjesteinnlegg
Det er behov for større åpenhet om psykiske helseutfordringer på jobb. Det viser en ny Fafo-undersøkelse blant tillitsvalgte i LO.
Skrevet av
Anne Mette Ødegård og Johanne Stenseth Huseby, Seniorforsker og forskningsassistent ved Fafo
Noen blir syke av jobben. Andre får bedre psykisk helse av å være i jobb. Om lag halvparten av befolkningen vil en eller annen gang i livet bli rammet av en psykisk lidelse.
Hele 64 prosent av de tillitsvalgte i LO-forbundene har erfaringer med ansatte som har eller har hatt psykiske plager de siste to årene. LOs tillitsvalgtpanel er en undersøkelse blant tillitsvalgte, som gjennomføres av Forskningsstiftelsen Fafo på vegne av LO.
Angst og depresjoner er blant de vanligste årsakene til sykefravær i Norge. Ifølge tall fra NAV utgjør psykiske lidelser 25 prosent av det totale legemeldte sykefraværet i 2. kvartal i 2023, og trenden er økende. Psykiske lidelser er dermed også en viktig årsak til uføretrygd.
Men er dette noe det snakkes om på arbeidsplassene? Og, legges det til rette for at folk kan stå i arbeid?
Mange i fagbevegelsen er bekymret for at mental helse ikke har en stor nok plass i arbeidsmiljøarbeidet, og at dette ofte oppleves som noe det er vanskelig å snakke om på arbeidsplassen.
Industri Energi og EL og IT Forbundet er blant forbundene som har tatt til orde for større oppmerksomhet om psykisk helse, og at dette blir en viktigere del av det systematiske HMS-arbeidet. Og, i tillegg, hvordan normalisere det å snakke om psykisk helse – ikke minst for menn? EL og IT Forbundet har blant annet foreslått å opprette et lavterskel-tilbud med psykolog i alle kommuner.
Tillitsvalgte er ofte blant dem som arbeidstakerne først betror seg til og søker råd om hjelp. De tillitsvalgte i LO-forbundene melder om et stort ønske om opplæring eller annen støtte for å bidra når kolleger sliter. Nesten sju av ti sier at de har behov for opplæring eller annen støtte.
Bare 34 prosent av de tillitsvalgte rapporterer om at det er gjennomført risikokartlegginger av om arbeidet kan føre til psykiske plager for ansatte på sin arbeidsplass. Videre er det over halvparten som svarer at det enten ikke er satt i gang tiltak for å forholde seg til ansatte med psykiske plager (37 prosent) eller at de ikke er sikre på dette (18 prosent).
Ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har tilfredshet med jobben sammenheng med risikoen for sykdom, og den er sterkest for psykisk helse. Hver tiende sysselsatt rapporterer om psykiske plager som de helt eller delvis mener skyldes forhold på jobben. Ubalanse mellom innsats og belønning er for eksempel en mulig risikofaktor for søvnforstyrrelser og angst- og depresjonssymptomer. Om psykiske helseutfordringer er knyttet til personlige forhold eller forhold ved arbeidsmiljøet er ikke alltid lett å avgjøre. Forskningen fra STAMI viser at årsakssammenhengene kan være uklare, men at et ugunstig psykososialt arbeidsmiljø øker risikoen for å utvikle psykiske plager.
Om man i utgangspunktet har dårlig psykisk helse kan det påvirke arbeidsevnen, i alle fall i perioder. Dersom helseproblemene kombineres med manglende åpenhet, kan kravene i arbeidslivet rett og slett bli for tøffe. Dette vil både arbeidsgivere, arbeidstakere og samfunnet som helhet tape på. Ifølge Rådet for psykisk helse er nemlig arbeid noe som ofte gjør folk friskere. Det krever imidlertid at man finner løsninger som passer for den enkelte.
Dødsfall i familien eller samlivsbrudd kan også føre til psykiske plager og behov for tilrettelegging i kortere eller lengre perioder, og er noe både arbeidsgivere og kolleger bør være mer oppmerksomme på. Tidligere forskning har vist at det i for liten grad tilrettelegges for arbeidstakere i livskriser.
Mange opplever psykisk helse som noe svært personlig, og som arbeidsgivere – og tillitsvalgte – ofte kvier seg for å spørre om.
Dette er bakgrunnen for at seks av ti tillitsvalgte etterlyser tiltak for å skape bedre forståelse og åpenhet rundt psykiske helseplager på arbeidsplassen. Svarene tyder også på at psykisk helse er et område som bør få en større plass i tillitsvalgtopplæringen.
En utvidet versjon av dette innlegget ble publisert på Frifagbevegelse.no den 11. oktober 2023.
LOs tillitsvalgtpanel har siden 2012 jevnlig undersøkt hva tillitsvalgte i LO-forbundene mener om ulike faglige og politiske spørsmål, samt svart på spørsmål om forhold og tiltak på egen arbeidsplass. Alle undersøkelsene gjennomføres av Fafo, mens temaene og spørsmålene utformes av LO og Fafo i samarbeid. Panelet består av tillitsvalgte på arbeidsplasser og i foreninger og forbund. Per 2023 er det ca. 3500 tillitsvalgte som er med i panelet.
Hva er egentlig normalt, og hvordan takle negativt tankespinn? En lett samtale om det som kan være vanskelig, med veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov.
Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.
Å skape en helsefremmende arbeidsplass er ikke bare det riktige å gjøre, men også smart.
Les gjesteinnlegg
Menn er ofte mindre personlige i sine vennskap. Samtaler om livet, døden og kjærligheten faller ikke alltid naturlig for alle menn. Men trenger det å være slik?
Les gjesteinnlegg
I dag var det en seksåring som minnet meg på at vennskap er «work in progress». Les den sterke teksten til psykolog og forfatter, Cecilie Benneche.
Les gjesteinnlegg