Hopp til hovedinnhold
Reportasje fra markeringPublisert: 8.9.2024

Streamer for psykisk helse

Denne omsorgsfulle gamergruppa markerer Verdensdagen for fjerde år på rad. Med egen erfaring og godt samhold skaper de hjertevarme gjennom skjermen hele året.

Passer for

Digital markering
Syv unge voksne personer sitter tett sammen i en liten sofa. Alle smiler mot kameraet og har på seg t-skjorter med tidligere logo fra Verdensdagen for psykisk helse.
Bilde fra en tidligere markering. Anja forteller at disse t-skjortene betyr mye for gruppa, da psykisk helse er et tema de brenner veldig for.

The Stream That Was Taken er en gruppe med gamere fra Norge og Sverige som møtes jevnlig for lavterskel spill og moro på Twitch. Anja S. Rønning forteller hvordan det omsorgsfulle og varme fellesskapet bryr seg om psykisk helse inne på den digitale plattformen.

Hvordan skal dere markere Verdensdagen for psykisk helse i år?

Vi skal ha en stream på Twitch hvor vi snakker om mental helse.
Vi har hatt en markering for denne dagen de siste tre årene, vi har også en mental helse-stream en gang i måneden. Her sitter vi gjerne bare og snakker sammen, mens vi også kommuniserer med de i chat. Det vi har observert er at mange ønsker å dele sine erfaringer, og mange setter pris på å høre hva andre har opplevd. Det er et flott felleskap hvor de og vi støtter hverandre og genuint bryr oss om hverandre.

Hvorfor skal dere markere Verdensdagen? Hva ønsker dere å oppnå?

Vi ønsker å bidra til åpenhet og samtale rundt mental helse, og målet er å ha en plattform hvor vi kan dele og motta erfaringer og råd. Vi er en gruppe på 7 stk som har hver våre opplevelser med psykisk sykdom, i større og mindre grad.

For oss er det viktig å snakke om at alle har en mental helse, og vi har alltid et mål om å snakke om både det gode og det vonde rundt dette. For de som kommer innom streamen poengteres det alltid at vi ikke er profesjonelle og ikke kan sette en diagnose eller nødvendigvis hjelpe, men vi kan lytte og vi kan dele våre erfaringer. Vi oppfordrer alltid til å vurdere å snakke med lege eller psykolog dersom det er noen som har behov for hjelp.

Like viktig som å snakke om hvordan man har det, er det også å snakke om forebyggende vaner og små ting i hverdagen som kan bidra til en bedre psykisk helse.

Hvordan bruker dere årets tema i markeringen deres?

Tanken er å sette av 8 timer til forskjellige aktiviteter som kan hjelpe både oss selv og andre til å få en bedre dag. For hver nye time skal vi bruke 8 minutter på en ny aktivitet for eksempel: ring noen, ta en gåtur, skrive takknemlighetsnotat, dele bilder av kjæledyr og kose med kjæledyret sitt (for de som har). I den resterende tiden i hver time kan det hende vi bare snakker sammen, eller vi spiller spill relatert til mental helse.

Hva er deres beste råd for å forebygge ensomhet og utenforskap?

Vi har allerede på plass et forståelsesfullt og aktivt fellesskap på Discord for de som ønsker å bli med i det. Vi har holdt flere turneringer i Overwatch 2, hvor man ikke trengte å kjenne noen for å bli med (vi har plan om å fortsette med å holde lignende turneringer). I flere av våre mental helse-streamer har vi snakket om hvor viktig det er å være sosial og et av tipsene vi har snakket om er å søke seg mot grupper eller lag, som deler samme lidenskap som en selv (brettspill, sport, musikk, osv). På Verdensdagen for psykisk helse vil vi fortsette å dele dette tipset og oppfordre seere til å ta kontakt med noen kjente enten på telefon eller sende melding, ettersom det i seg selv kan gi positive ringvirkninger. For de som er redde for å snakke med folk de ikke kjenner, gir vi innspill på at de kan begynne med å si “hei” og “ha det”, mens de holder blikkontakt når de sier det, til f.eks de som sitter i kassen på butikken.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa