Hopp til hovedinnhold
Reportasje fra markeringPublisert: 6.10.2023

Hvordan få til et inkluderende arbeidsliv?

Arbeidstilsynet bruker Verdensdagen til å sette søkelys på diskriminering og inkludering i arbeidslivet.

To ansatte fra Arbeidstilsynet markerer Verdensdagen for psykisk helse med stand i Trondheim.

Hvordan skal dere markere Verdensdagen for psykisk helse i år?

Arbeidstilsynet markerer dagen både eksternt og internt med flere arrangementer. Vi har laget en podkastepisode og en artikkel som handler om diskriminering og inkludering i arbeidslivet: "Diskriminering finnes ikke".

I Bergen 3. oktober deltok vi i felles markering med NAV Arbeidslivssenter og Bergen Næringsråd.

Vi står på stand i flere byer med Verdensdagens budskap:

  • Trondheim, Nordre gate: 2.- og 3. oktober
  • Bergen, Byparken: 5. oktober
  • Bodø, Glasshuset: 6. oktober
  • Oslo, Brynseng stasjon: 10. oktober
  • Tromsø, sentrum: 10. oktober
  • Kristiansand, Markensgate: 10. oktober

Hva ønsker dere å oppnå med markeringen?

Arbeidstilsynet markerer Verdensdagen for å fremme bevissthet om psykisk helse på arbeidsplassen, og at arbeidsplassen er en viktig arena for inkludering. Alle har ei psykisk helse. Du skal kunne gå på jobb hver dag og ha det bra. På lik linje med den fysiske helsen er det viktig å ivareta den psykiske helsen for alle på arbeidsplassen.

Arbeidsrelaterte plager kan føre til sykefravær og i verste fall føre til utstøting fra arbeidslivet. Arbeidsgiver skal sikre et godt arbeidsmiljø og forebygging er viktig. Vi vet at det kan være en utfordring for virksomheter å jobbe godt med, og at det ikke alltid er så lett å snakke om psykisk helse.

Hvordan bruker dere årets tema inn i markeringen?

Årets kampanje av oppfordrer til å gjøre våre viktigste møteplasser mer inkluderende. Arbeidsplassen er en viktig arena for inkludering. Dessverre opplever en av fem i Norge opplever diskriminering på bakgrunn av sykdom, kjønn, alder, etnisk opprinnelse eller seksuell identitet.

Diskriminering skjer også i arbeidslivet. I vår podkast Arbeidslyst snakker vi om ulike former for diskriminering på jobb og hvordan vi alle kan bidra til inkludering. På stand fremmer vi samme budskap om at vi trenger å høre til #lagplass. Vi snakker med folk om hvor viktig det er med sosial støtte på jobb, og at alle har et ansvar.

Hva er deres beste råd for å forebygge utenforskap?

Arbeidsgiver har ansvaret for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø. En god risikovurdering kan få frem hva den enkelte arbeidsplass trenger å jobbe med. Hver enkelt arbeidsplass må se på sine utfordringer: «Hva kan bidra til helseplager hos oss og hvordan forebygger vi disse?». Som kollega har du også et viktig ansvar til å bidra til et godt arbeidsmiljø. Se og inkluder kollegaene dine, og støtt de du ser som har det litt vanskelig.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa