Hopp til hovedinnhold
NyhetsartikkelPublisert: 8.4.2025

Tema 2025: Vi trenger å styrke vår psykiske beredskap

Årets kampanje inviterer til en felles innsats for å styrke vår psykiske motstandskraft i møte med en uforutsigbar morgendag.

Hva gjør vi når livet plutselig endrer seg? Hvordan står vi støtt når usikkerheten vokser rundt oss? Årets kampanjetema for Verdensdagen for psykisk helse er psykisk beredskap.

Psykisk beredskap handler om hvordan vi håndterer kriser, endringer og langvarig belastning – både som enkeltmennesker og samfunn. Målet med årets kampanje er å øke bevisstheten om hva som gjør oss mer robuste, og inspirere til konkrete tiltak i arbeidslivet, skolen, nærmiljøet og hverdagen.

Portrettbilde av Anura Sankholkar som er kampanjeleder i Verdensdagen for psykisk helse
Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy, Mental Helse

– Vi vet kriser vil komme, men vi snakker sjelden om hvordan vi forbereder oss mentalt. Langvarig usikkerhet kan gjøre oss mer urolige, stresset, sårbare og mindre tillitsfulle. I en verden preget av mye uro, så er psykisk beredskap viktigere enn noen gang, sier Anura Sankholkar, kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse.

Sjekklister for psykisk beredskap

Kampanjen skal gå over tre år og skal bidra til økt kunnskap og handling – med særlig vekt på hva arbeidsplasser, skoler, nærmiljøer og organisasjoner kan gjøre for å styrke den psykiske motstandskraften i samfunnet.

– Psykisk beredskap handler om mer enn den enkelte. Det handler om hvilke omgivelser vi har rundt oss når livet blir vanskelig – og hvordan vi bygger trygghet sammen. Vi ønsker å inspirere til konkrete tiltak på alle nivåer i samfunnet, sier Sankholkar.

Blant tiltakene i årets kampanje finner du en sjekkliste for psykisk beredskap, med konkrete råd som er underbygget av forskning og med dokumentert effekt for å gjøre oss mer motstandsdyktige.

– Vi begynner med den individuelle sjekklisten, men vil komme med egne lister til arbeidsplasser, skoler og andre sentrale aktører som er viktig for vår kollektive psykiske beredskap, sier Sankholkar.

Inviterer til felles innsats

Verdensdagen for psykisk helse markeres mellom uke 39-42 hvert år, og har som mål å formidle kunnskap og mobilisere til engasjement og forebyggende tiltak for psykisk helse. Kampanjen ble i fjor markert av over 3300 arbeidsplasser, skoler, organisasjoner og kommuner over hele landet.

– Årets kampanje inviterer til en felles innsats for å styrke vår psykiske motstandskraft i møte med en uforutsigbar morgendag. Vi håper og tror dette er tema som vil engasjere bredt og motivere til handling.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.