Bekymret for en venn, men usikker på hvordan du skal gå frem?
Når noen vi er glad i viser tegn til å ha det vanskelig, kan det være utfordrende å vite hva vi skal gjøre. Her er råd til deg som vil være en støttende venn.
Les gjesteinnlegg
Følelser gir oss verdifull informasjon om hva vi trenger for å ha det bra. Likevel er vi mange som unngår visse ubehagelige følelser.
Skrevet av
Mari Langmyr,
Artikkelansvarlig ved StudenterSpør.no, en anonym og gratis spørretjeneste for studenter i hele landet
Alle følelser er viktige, de gir deg informasjon om hva du trenger for å ha det bra. Mange prøver å unngå vanskelige følelser og mange blir bekymret over å føle som de gjør. Hvorfor er følelser så vanskelig? Og hva er den beste måten å takle følelser på?
Følelser kan være vanskelig av flere grunner. De er ofte komplekse og sammensatte, og det er ikke alltid lett å vite hvorfor vi føler som vi føler. Følelser kan stå i veien for noe vi ønsker oss. For eksempel frykt når vi vil fremstå som kontrollerte, tristhet når vi skal gjøre noe gøy, sjalusi når vi vil være tillitsfulle.
Våre egne reaksjoner på følelser kan gjøre det ekstra vanskelig, særlig når vi forsøker å fortrenge følelser eller når vi kritiserer oss selv for å ha en følelse. Vonde følelser passer jo aldri, de fleste foretrekker de gode.
Men følelser går ikke over av å ignorere dem, de forsvinner kanskje der og da, men ettersom følelser forsøker å formidle et behov du har, vil de dukke opp igjen dersom behovet er udekket.
Lykkes du med å fortrenge viktige følelser, lykkes du også med å ignorere viktige udekte behov, som kan gå utover livskvaliteten din.
Møter du følelsene dine med kritikk, kan du lett ende opp med nye vanskelige følelser, som skam eller sinne rettet mot deg selv, uten å få tatt tak i ditt opprinnelige behov.
Tidligere traumatiske eller emosjonelt belastende erfaringer kan påvirke måten du opplever og håndterer følelser på i dagens situasjon. Slike «gamle» følelser aktiveres raskt fordi du er på vakt og leter etter «triggere». Sånn kan gamle følelser oppleves som overdrevne eller vanskelige å forstå.
Følelsene dine fungerer altså som varsler som forteller deg om ting som betyr noe for deg. Når du føler noe sterkt, er det som om hjernen og kroppen din prøver å si deg at noe viktig har skjedd, og at det er behov for å foreta en handling, fordi et eller flere av dine behov er berørt.
Det betyr at den viktigste måten å møte følelser på, er å ta dem på alvor. Selv om de er ubehagelige, selv om du ikke ønsker å ha dem.
Neste gang du har en vanskelig følelse; forsøk å spørre deg selv med vennlighet: Hvorfor føler jeg det slik tro? Hva slags følelse er dette, og hvorfor kom den nå? Hva trenger jeg når jeg har det slik?
Å anerkjenne følelsene dine, vil gjøre at du forstår deg selv bedre. Det gjør det også lettere å kommunisere dem til andre. Ingen kan instruere seg selv til hvordan de skal føle, har du en følelse, har den allerede oppstått og den beste måten å håndtere den på, er å lytte til den.
Når du har funnet ut hvilken følelse det er og hva slags behov den prøver å kommunisere, kan du ta et valg på om du bør foreta deg noe.
Å takle følelser handler altså ikke om fravær av vonde følelser. Vanskelige følelser kommer til å være en følgesvenn i hele ditt liv, det er utfordrende, men det er slik livet er.
Øver du deg på å møte reaksjonene dine med nysgjerrighet og aksept, vil det styrke deg til bedre å tåle utfordringer i fremtiden. Det vil gjøre deg tryggere på deg selv og hjelpe deg til å leve bedre i takt med det du trenger, både fra deg selv og fra andre.
Hva er egentlig normalt, og hvordan takle negativt tankespinn? En lett samtale om det som kan være vanskelig, med veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov.
Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.
Når noen vi er glad i viser tegn til å ha det vanskelig, kan det være utfordrende å vite hva vi skal gjøre. Her er råd til deg som vil være en støttende venn.
Les gjesteinnlegg
Den mest gavmilde er den som gir rausest av tiden sin. Les årets førjulstekst fra psykolog og skribent, Erik Hørthe.
Les gjesteinnlegg
Noen ganger kan vi føle oss ensomme, selv når vi er omgitt av venner. Enten du er midt i vennegjengen eller føler deg litt utenfor; her er noen tips.
Les gjesteinnlegg