Hopp til hovedinnhold
GjesteinnleggPublisert: 10.12.2024

Hva er årets flotteste julegave?

Den mest gavmilde er den som gir rausest av tiden sin. Les årets førjulstekst fra psykolog og skribent, Erik Hørthe.

Skrevet av

Eirik Hørthe, Psykolog og skribent

Portrettbilde av gjesteskribent Eirik Hørthe

Hva er den flotteste gaven du kan gi noen til jul? Er det et vakkert smykke eller en elegant klokke? Hva med noe mer praktisk som en airfryer eller et lesebrett?

Mulighetene er mange.

I løpet av jula kommer det til å bli utvekslet millioner av presanger på tvers av kloden, men de er alle kjøpt med samme valuta. Og nei, jeg tenker hverken på kroner, euro eller dollar. Betalingsmiddelet jeg sikter til er tid.

Når du gir bort en genser til 1000 kroner, kan gavens verdi også uttrykkes i form av arbeidstiden det tok å skaffe det aktuelle beløpet. Hvis du gjennomsnittlig bruker tre timer på å tjene en tusenlapp, så er dette genserens egentlige kostnad.

Under juletreet ligger det altså bøttevis med tid som har blitt vekslet mot vinkarafler og parfymeflasker.

Ikke et vondt ord om hverken parfyme eller karafler, spesielt hvis dette er noe mottakeren faktisk ønsker seg. Alt for ofte ender vi imidlertid opp med å stresskjøpe noe tilfeldige greier som knapt blir tatt ut av esken før det stues vekk i boden.

Det kan derfor være nyttig å spørre seg hvorvidt den rent materielle gaven egentlig er den beste måten å bytte verdier under juletreet. Kanskje det er på tide å droppe den indirekte metoden (arbeidstimer ® penger ® presanger) og heller gi tiden sin på en mer direkte måte?

Verdens mest verdifulle ressurs

Forslaget framstår kanskje som gjerrigknarkens drøm. Det store flertallet mener tross alt at penger er langt mer verdifullt enn tid. Dette er derimot en sannhet med modifikasjoner.

Et enkelt tankeeksperiment setter saken på spissen: Se for deg at du blir oppringt av fastlegen din og får vite at du har pådratt deg en sjelden sykdom.

Den gode nyheten er at tilstanden ikke forårsaker smerte eller andre ubehagelige symptomer. Den dårlige nyheten er at ingen har overlevd mer enn tretti dager etter stilt diagnose.

Hva hadde du, i denne høyst tenkte situasjonen, ansett som en rimelig betaling for hver time du måtte gi fra deg? Hadde du i det hele tatt vært villig til å veksle et eneste minutt i klingende mynt?

Sannsynligvis ikke.

I dette scenarioet er timer og minutter langt mer verdifullt enn kroner og øre. Og i den store sammenhengen er livet vårt såpass kort at dette forholdet ikke forandrer seg nevneverdig enten vi har 30 eller 30 000 dager igjen å leve (den gjennomsnittlige lengden på et liv i Norge).

Vår tid på jorden er kun et kort glimt av lys mellom to mørke uendeligheter. Dette ørlille flimmeret av liv, er så vakkert og så kostbart at vi ikke har ett sekund å miste.

Den mest gavmilde blant oss, er med andre ord ikke den som er mest rundhåndet med pengene sine, men den som er rausest med tiden sin. Disse menneskene deler tross alt sjenerøst av verdens knappeste og mest verdifulle ressurs.

Hvordan gi mer tid per presang?

Jeg synes dette er et nyttig perspektiv å ha i bakhodet mens man planlegger årets julegaver. Det finns nemlig mange måter å heve presangenes verdi ved å øke mengden ren tid som blir gitt bort.

I farten kommer jeg på tre alternativer:

  • Du kan legge mer tid og omtanke i de materielle presangene du kjøper (eller til og med lage dem selv).
  • Du kan gi bort tjenester, for eksempel i form av snekkerhjelp eller dekkskift.
  • Du kan gi bort delte opplevelser.

Personlig er jeg mest glad i den tredje varianten.

Å gi bort et par kinobilletter eller en tur på teater, er en ekte vinn-vinn-situasjon. Da gir du både en ny opplevelse og et delt minne, i tillegg til kvalitetstid som bidrar til å styrke den eksisterende relasjonen.

Faktisk finns det vitenskapelig belegg for å påstå at dette er en smart presang.

Elizabeth Dunn og Michael Norton, to professorer i psykologi, har forsket seg fram til at pengene vi bruker på delte opplevelser ofte gir mest lykke per krone. Du kan lese mer om dette, og mye annet interessant, i boken deres Happy Money.

Gaven som aldri slutter å gi

Så hva er egentlig den flotteste gaven du kan gi noen til jul? Er det virkelig vakre smykker og elegante klokker?

La oss være helt ærlige: Jeg hadde nok ikke sagt nei takk.

Likevel kan jeg med hånden på hjertet si at opplevelser, minner og kvalitetstid står vel så høyt i kurs.

Skal vi tro på forskningen til Elizabeth Dunn og Michael Norton inneholder slike gaver dessuten et par ingredienser som ikke kan måles i penger. Blant annet bedre relasjoner og langvarig lykkefølelse.

Å spandere tid på menneskene du er glad i, er med andre ord en investering som alltid kaster av seg. Derfor er det ingen grunn til å være gnien – heller ikke når jula er over.

Lytt til podkasten Åpne Forhold!

Hva er egentlig normalt, og hvordan takle negativt tankespinn? En lett samtale om det som kan være vanskelig, med veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov.

To smilende menn i skogen.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.