Hva er årets flotteste julegave?
Den mest gavmilde er den som gir rausest av tiden sin. Les årets førjulstekst fra psykolog og skribent, Erik Hørthe.
Les gjesteinnlegg
Studiestart kan være hektisk og overveldende, men husk at alle har vært ny på studiet en gang, og det er helt normalt å ikke finne sin plass den første dagen.
Skrevet av
Bodil V.G. Haugen , daglig leder i POFU og psykologistudent
Både erfarne og nye studenter gjør seg klare for et nytt semester med lesing, forelesninger og seminarer denne uken. Men i tillegg til det faglige, er det en annen stor del ved studenttilværelsen som mange helt sikkert er spente på: det sosiale.
Kanskje er du ny student i ny by uten å kjenne noen? Eller kanskje du allerede har studert et år eller to, og ikke har funnet din plass i det sosiale ennå? Både det å begynne, og å vende tilbake til, et sted uten et sosialt nettverk kan føles skummelt. Dette er normalt, og mange studenter opplever å kjenne seg ensomme i løpet av studietiden. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT) fra 2021 svarte nesten halvparten av studentene i Norge at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med. I helt ferske tall fra SHOT 2022 oppgir 4 av 10 studenter å ha få eller ingen venner .
Men hvorfor føler vi oss ensomme? Og hva kan vi gjøre for å føle oss mindre ensomme?
Følelsene våre prøver å fortelle oss noe om hvordan vi har det, og ensomhetsfølelsen forteller oss at våre sosiale behov ikke er helt dekket. Gjennom evolusjonen har vi mennesker arvet et ganske stort behov for å ha andre rundt oss. Det å tilhøre en flokk har rett og slett vært avgjørende for å sikre vår arts overlevelse ute i naturen. Selv om flokken kanskje ikke er like viktig for å sikre overlevelse i dagens moderne verden, har vi likevel de samme behovene som våre forfedre.
Det å kjenne seg ensom kan være veldig vondt. Hvordan det oppleves å være ensom kan variere fra person til person, men mange opplever at det er en sammensatt følelse, som kan inkludere både tristhet, sinne og dårlig selvfølelse. Det kan også variere når og hvor raskt vi føleross ensomme: noen vil gjerne omgås mange, mens andre vil omgås færre. Vi kan også kjenne på ensomhet selv om vi tilbringer tid med mange, men kanskje savner noen å dele litt dypere tanker med. Å føle seg ensom i et fellesskap kan oppleves vanskelig, fordi vi tenker at vi er alene om å ikke finne vår plass, eller at de rundt ikke ser oss.
Selv om vi har ulike sosiale behov, er det typisk for mennesker at vi knytter bånd når vi deler opplevelser, snakker og ler sammen eller hjelper hverandre med ting. Alt dette gjør at vi kjenner på trygghet og tilhørighet til andre. Det er også lettere å knytte seg til noen vi har noe til felles med.
Det kan derfor være lurt å tenke litt over hva du selv liker å gjøre – og oppsøke steder der det er folk som liker det samme. Liker du å game, feste, danse, trene, lese bøker, ta bilder, skrive, dra på konserter, spille brettspill eller synge? De aller fleste studiesteder har mange forskjellige studentorganisasjoner å velge mellom, der du kan finne noen du har noe til felles med.
Det å bli kjent med andre er ikke alltid like lett. I tillegg til at vi mennesker har et nedarvet behov for sosial kontakt, har vi også en nedarvet frykt for å bli avvist av flokken. Det kan være utrolig vondt å streve med å ta kontakt med andre eller å oppleve at man blir holdt utenfor. Og selv om det er vanskelig å ta det første steget, er det kanskje akkurat det som hjelper.
Hvis du føler deg ensom eller ikke kjenner noen, kan det være lurt å løfte blikket: Er det andre her som kanskje også føler seg ensomme? Kan jeg være en venn for noen som trenger det? Er det noen her jeg ikke har pratet med ennå, som kanskje kan være en jeg har noe til felles med? Sett deg ned med medstudentene dine i lunsjen, ta følge hjem med noen som skal samme vei, og prøv å møte opp på noe av det sosiale som arrangeres i studieoppstarten.
Hvis du kjenner at ensomhetsfølelsen vedvarer og blir vond å håndtere alene, er det lurt å prate med noen om det. Mange av studiestedene har tilbud til studenter som trenger noen å prate med. Studiestart kan være hektisk og overveldende, men husk at alle har vært ny på studiet en gang, og det er helt normalt å ikke finne sin plass den første dagen.
Lykke til med studiestart!
Loading...
Psykologistudentenes Opplysningsarbeid for Unge (POFU) er en ideell stiftelse som arbeider for økt kunnskap om psykisk helse blant unge. POFU består deltidsansatte og frivillige undervisere som studerer psykologi på Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, og NTNU.
POFU tilbyr gratis foredrag om psykisk helse, og kan bestilles til markeringer av Verdensdagen i høst. De vil også lansere et digitalt undervisningsopplegg tilpasset årets tema.
Hva er egentlig normalt, og hvordan takle negativt tankespinn? En lett samtale om det som kan være vanskelig, med veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov.
Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.
Den mest gavmilde er den som gir rausest av tiden sin. Les årets førjulstekst fra psykolog og skribent, Erik Hørthe.
Les gjesteinnlegg
Noen ganger kan vi føle oss ensomme, selv når vi er omgitt av venner. Enten du er midt i vennegjengen eller føler deg litt utenfor; her er noen tips.
Les gjesteinnlegg
Sosial støtte fra jevnaldrende er den sterkeste beskyttende faktoren mot emosjonelle vansker. Det viser funn fra ny NTNU-studie om ungdom og psykisk helse.
Les gjesteinnlegg