fbpx

Snarveier

Foto: Tommy Stormark

Om podkasten Åpne Forhold

Hva er egentlig normalt, og hva kan vi gjøre med negativt tankespinn? Vi vil ta for oss hverdagslige utfordringer og spørsmål som mange vil kjenne seg igjen i, og vende dem i en god samtale. Podkasten vil komme ut med nye episoder hver uke.

Hør på podkasten her

Programlederne for den nye podkasten «Åpne Forhold» er veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov, som begge bor i Øygarden kommune og har solid erfaring med å jobbe med og formidle psykisk helse på ulike måter.

– Jeg opplevde store endringer i livet og karrieren i voksen alder, noe som gjorde at jeg ble kjent med meg selv på helt nye måter. I tillegg har jeg møtt og fulgt opp mange ulike mennesker gjennom jobb og frivilligheten, som har gitt meg en forståelse av hva folk bryr seg om og sliter med.

Det sier André, som sammen med psykologen Kyrre, skal bruke torsdagene fremover på å gi ufiltrerte, opplysende og genuine samtaler om hverdagspsyken.

– Vi snakker uformelt, åpent og ærlig om det meste. Det at vi har ulik bakgrunn og tilnærming, gjør samtalene mer spennende, og vi tror det vil gi en egen verdi til lytterne.

Folkeopplysning om hverdagspsyken

Våren 2021 gjennomførte Verdensdagen en landsdekkende undersøkelse som viste at halvparten av oss opplever at det er blitt enklere å snakke om psykiske utfordringer i samfunnet generelt, men kun 30 prosent av oss syns det er lett å snakke om vår egen psykisk helse. De under 30 år sliter mer med dette enn andre aldersgrupper.

– Det er fortsatt mye stigma og uvitenhet rundt psykisk helse, og det er for mange som er kjappe til å ta avstand fra følelsene sine. Vi håper vår podkast vil være gjenkjennelig for mange, og bidra til mer forståelse rundt egne og andres reaksjoner.

Vil utvikle podkasten sammen med lytterne

Podkasten «Åpne forhold» er en ukentlig podkast som lanseres torsdag 23. september, som et pilotprosjekt for Verdensdagen for psykisk helse.

Episodene markedsføres gjennom Verdensdagen sine sosiale medier, og vil være tilgjengelig på alle de største plattformene for podkast. Selv om planen for de ulike episodene i høst er lagt, så ønsker programlederne å utvikle podkasten sammen med lytterne.

– Det er viktig for oss at det vi snakker om er relevant og gjenkjennelig. Derfor setter vi stor pris på tilbakemeldinger og innspill til spørsmål vi bør ta opp. På den måten utvikler vi podkasten sammen med lytterne, og får en anledning til å bli kjent med dem også!

Episode 1: Hva er egentlig normalt?

Hva er normale følelser, og hvorfor er vi så opptatt av å ikke skille oss ut? Dette er noe av det som Kyrre og André snakker om i podkastens første episode.

Lytt til #1: Hva er egentlig normalt?

Episode 2: Ensomhet

Aldri før har det vært så mange som oppgir å være ensomme. Hvorfor er det så mange som føler seg ensomme, og hva kan vi gjøre med det?

Lytt til #2: Ensomhet

Episode 3: Svart belte i overtenking

André mener selv han har svart belte i overtenking. Kyrre er ikke så sikker. Kjenner du deg igjen? Episode 3 snakker om hvordan tankene våre fungerer, om tankespinn og hvordan vi kan øve oss på å snu negative tankemønstre.

Lytt til #3: Svart belte i overtenking

Episode 4: Fornuft og følelser

Hvor fornuftig er følelsene, og spiller de egentlig på lag med deg? Hva gjør vi for å unngå følelsene, og hvor lurt er det?

Lytt til #4: Fornuft og følelser

Episode 5: Motstandskraft

Er det virkelig i motbakke det går oppover? Hør hva Kyrre og André har å si om verdien av motgang og motstand i episode 5.

Lytt til #5: Motstandskraft

Episode 6: Vårt falske digitale liv

Hvorfor er det så viktig for oss å være perfekte på internett? Kyrre og André diskuterer dette, i episode 6 av Åpne Forhold.

Lytt til #6: Vårt falske digitale liv

Episode 7: Er du mann nok?

I episode 7 reflekterer gutta om hva årsakene til dette kan være. André kjenner seg selv igjen i mange av utfordringene menn kan møte i livet. Bli med på en samtale hvor det deles av personlige erfaringer, arbeid innen barnevern, behandling, frivillighet og rusomsorg for å svare på spørsmålet: når er man mann nok?.

Lytt til #7: Er du mann nok?

Episode 8: Søvnløse netter

Er du en av de som blir kreativ, grubler eller urolig når du legger hodet på puten? Da er du ikke alene.  I denne episoden forteller Kyrre om sine mange møter med personer opplever søvnproblemer. André har slitt med lakenskrekk av forskjellige grunner, men vil han lytte til psykologens anbefalinger for bedre søvn?

Lytt til #8: Søvnløse netter

5 grunner til å markere Verdensdagen

Det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Du er med på å skape et mer inkluderende nærmiljø

Et rausere samfunn gir bedre psykisk folkehelse

Du styrker din egen psykiske helse

Registrer markering