Hopp til hovedinnhold
Reportasje fra markeringPublisert: 16.9.2022

Universitetet i Oslo markerer for studentenes psykiske helse

Panelsamtaler, stands og sosiale aktiviteter er bare noe av det som skal gjøre det lettere for studentene på UiO å snakke om psykisk helse og søke hjelp.

Fire kvinner som står med materiell og representerer arbeidsgruppa for markeringen ved UiO
Foto: Arbeidsgruppa for markeringen ved UiO

Det Humanistiske Fakultetet koordinerer Universitetet i Oslo sin kunnskapsfylte markering av Verdensdagen for psykisk helse i år, som fylles av panelsamtaler, filmvisning, sosiale aktiviteter og mye mer.

  1. Hvordan skal dere markere Verdensdagen for psykisk helse i år?
    Vi markerer Verdensdagen fra 10-14. oktober med ulike arrangementer på campus. På selve dagen vil vi ha en stor stand i vestibylen på vårt hovedbibliotek, hvor ulike aktører (studentprest/humanist, studentombud, SiO, Wake me up) vil være tilstede.

    Det vil også arrangeres to panelsamtaler, en om tema for årets markering og en om fellesskap og livssyn, samt en mann-til-mann-samtale mellom en student og en vitenskapelig ansatt, om menns forhold til egen og andres psykiske helse (på engelsk). I tillegg blir det filmkveld for studentene, spillkveld. Hele uka vil vi ha en tavle i foajeen i et av byggene våre hvor studenter/ansatte kan henge opp lapper med tips til hvordan man skaper gode og inkluderende fellesskap.
  2. Hvorfor markerer dere Verdensdagen? Hva ønsker dere å oppnå?
    Vi markerer dagen fordi SHoT-undersøkelsen stadig viser at en del av våre studenter sliter med dårlig psykisk helse. Gjennom markeringen ønsker vi å bidra til å gjøre det lettere å snakke om psykisk helse, og ikke minst søke hjelp. Vi benytter også anledningen til å vise det tilbudet vi har av hjelpeinstanser, både helsetjenesten (SiO) og ulike lavterskeltilbud.
  3. Hvordan bruker dere årets tema inn i markeringen deres?
    Vi bruker årets tema som utgangspunkt for vår første panelsamtale som arrangeres mandag 10. oktober. Tema fra Verdensdagen er en fin inngang til å starte en samtale om psykisk helse.
  4. Hva er deres beste råd for å forebygge ensomhet og utenforskap?
    For studentene våre er det viktig å delta i fadderuka, som er en fin måte å møte med andre studenter i samme situasjon. I tillegg har UiO en rekke studentforeninger og idrettslag, hvor man vil finne andre med de samme interessene. Så er det også slik at disse enkle rådene kan være vanskelig for en del å følge, da selve det å tørre å stille på et møte i en forening kan føles uoverkommelig.

    Slik sett kan vi, ved å markere Verdensdagen sette fokus på at andres ensomhet også angår oss - og er et felles ansvar!

Skal du også markere Verdensdagen i år?

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa