Snarveier

Rundt 60 % av alle som markerer Verdensdagen for psykisk helse er skoler og barnehager. Takk for den viktige jobben dere gjør hver eneste dag! Denne artikkelen er ment som en oversikt over undervisningsopplegg og samarbeidspartnere som kan brukes i forbindelse med Verdensdagen. Undervisningsoppleggene er tilpasset skoler og barnehager.

Dersom du ønsker tips til konkrete markeringer, kan du sjekke ut denne siden.

Undervisningsopplegg fra Voksne for barn

Organisasjonen Voksne for barn har laget et pedagogisk opplegg for barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående som kan brukes på Verdensdagen for psykisk helse. Opplegget er tilpasset en skoletime og tar utgangspunkt i årets tema.

Opplegget er et verktøy for lærere til bruk i klassen og er en enkel og fin måte å jobbe med psykisk helse. Bruk den gjerne alene eller sammen med dine andre aktiviteter på Verdensdagen for psykisk helse.

Last ned undervisningsmaterialet her.

Kort fortalt – videoer om psykisk helse

TV Inter har produsert korte og enkle filmsnutter om psykisk helse som kan brukes i undervisningen. Filmene finner du her.

 

Samarbeidspartnere

Lions

Verdensdagen samarbeider med Lions, og de brenner for for barn og unge. Kontakt den lokale Lions i nærheten av deg for et samarbeid.

Klikk her for å komme til Lions sin hjemmeside.

Norsk kulturskoleråd

Verdensdagen samarbeider med Norsk kulturskoleråd, som oppfordrer sine medlemmer til å markere Verdensdagen. Ta kontakt med en kulturskole i ditt nærområde for et samarbeid.

Klikk her for en oversikt over alle kulturskolene i Norge.

 

Skolefrukt

Skolefrukt og Verdensdagen samarbeider om å tilby abonnementsskoler tilgang til å bestille frukt til alle sine elever dersom de skal markere Verdensdagen. Skolefrukt dekker tilskuddet på 1,50 kroner per frukt som bestilles til arrangement i forbindelse med markeringen.

Ler mer om Skolefrukt her.

 

POFU – Psykologistudentenes opplysningsarbeid for unge

POFU består av psykologistudenter som underviser i psykisk helse på ungdomsskoler, videregående skoler og andre arenaer der ungdom er. Undervisningen går ut på at to psykologistudenter tar klassen og deres lærer gjennom temaene «Psyken vår», «Gode hverdagsvaner» og «Når problemene blir for store eller for mange». Undervisningen varer i tre klokketimer og består av miniforedrag, film, gruppeoppgaver, klassediskusjoner, lek, og øvelser individuelt og i plenum.

 

Undervisningen får svært gode tilbakemeldinger fra både elever og lærere. Høsten 2018 vurderte 9 av 10 elever undervisningen som ‘bra’ eller ‘veldig bra’. Blant svarene på spørsmål om hva det viktigste ungdommene har lært er:  «Å tenke på pusten min når jeg er stresset», «At det ikke er dumt å spørre om hjelp», «At gode hverdagsvaner er viktig» og «Hvordan starte en vanskelig samtale».

 

POFU underviser hovedsaklig i og rundt Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø. Ved kapasitet kan vi også undervise lengre unna. For å bestille undervisning og for andre henvendelser se vår nettside pofu.no.

Besøk fra POFU er gratis

Kontaktinformasjon:

Mail: elise.pofu@gmail.com
Les mer om POFU på deres hjemmeside her.

 

 

Venn1 – undervisningsprogram i psykisk helse

Venn1 – undervisningsprogram i psykisk helse

Mental Helse tilbyr undervisningsprogrammet Venn1 – grunnkurs i psykisk helse. Dette kurset er landsdekkende for 8-10.klasse og VGS studenter. Venn1 er et helsefremmende og forebyggende grunnkurs i psykisk helse for unge, og bygger på verdier som anerkjennelse, empati, forståelse, samhørighet, og likeverd. På kurset får elevene grunnleggende kunnskap og verktøyer om psykisk helse, mestringsstrategier, hvordan takle stress og kriser, depresjon og selvmordstanker og hvor man kan få hjelp.

Kurset blir presentert av unge instruktører som formidler egne erfaringer om psykisk helse og trygt engasjerer elevene i diskusjon rundt temaet. Kurset holdes klassevis for grupper på inntil 30 elever, over to sammenhengende skoletimer (1.5t).

I samarbeid med verdensdagen for psykisk helse tilbyr vi en kortversjon for større forsamlinger med 1 time varighet! Her vil en av våre instruktører holde et kort foredrag om psykisk helse og dele egenerfaring med psykiske helseplager i egen ungdomstid.

For mer informasjon om kursets innhold, struktur etc. – klikk deg inn på: www.venn1.no.

Kontaktinformasjon:

Tlf: 940 81 937
Mail:  veronica.pedersen@mentalhelse.no
Les mer om Venn1 på deres hjemmeside her.

Fastpris til Verdensdag arrangementer: 2 000,- + reise- og oppholdskostnader 

GO’ NOK – Workshop for skoler  

Go´nok er et sosialt entreprenørskapsprosjekt og en ideell organisasjon. Vi jobber for å fremme tidlig innsats og livsmestring i skolen. Dette er forebyggende psykisk helsearbeid. Go´nok jobber for en generell holdningsendring i samfunnet og å vise bedrifter viktigheten og verdien av å ta samfunnsansvar.

Go´nok workshop er 2 timer i klassen, og består av:

  • Interaktiv læringsprosess og dialog
  • Livsmestring i praksis
  • Lære forskjellen på selvfølelse og selvtillit
  • Styrke egen selvfølelse
  • Empatiforståelse

Go´nok workshopholdere er sertifisert av Go´nok organisasjonen. Alle er også sertifiserte Diameta kursholdere og har relevant faglig utdanning og kompetanse for å arbeide med barn og ungdom.

Pris: 3.500,- for Verdensdagsarrangement + eventuelle reisekostnader.

Kontaktinformasjon: helene@gonok.no

Nettsidewww.gonok.no

 

Ungdom og psykisk helse: “Bli kvitt Styggen på ryggen” – God nok som jeg er

“Bli kvitt Styggen på ryggen” er et prosjekt om psykisk helse for ungdom 10 – 18 år. Om Styggen på ryggen og tanker som bøller med deg. Prosjektet er basert på boken med samme navn og har fått overveldende respons fra ungdom, foreldre og skolefolk. På en kul og enkel måte får ungdom innsikt og trening i enkle kognitive teknikker for å bedre selvfølelsen og selvtillit.

Tilbakemeldinger fra elevene i skoler der prosjektet er tatt i bruk er at måten dette blir presentert på er kult, enkelt og nyttig. Elevene blir bevisst på hvordan de kan ivareta egen psykisk helse, snakke seg selv opp og ta bedre vare på hverandre for å forebygge mobbing. Vårt mål med prosjektet er at det skal være like enkelt og selvfølgelig å ivareta egen psykisk helse som det er å ivareta personlig hygiene, kle seg og pusse tennene.

“Dette er en bok jeg synes alle og enhver burde ta seg tid til å lese! Stappet med “vitaminer” for sjelen, er denne boken gull verdt for alle som er ung til sinns. Igjennom et direkte og billedlig språk tar forfatterne deg med på en spennende reise i sinnet. En reise som garantert vil endre deg. Jeg liker meg selv bedre og har fått større forståelse for andre. Etter å ha lest boken – er du god nok som du er.”

– Camilla Johannessen fra TV 2 serien “Sykt perfekt”

Prosjektet drives av forfatterne og er et resultat av langvarig arbeid med barn og unge. Boken ble til med et ønske om å gi ungdom et verktøy til selvhjelp innen de fikk behov for å søke hjelp av oss. Ungdom som har vært til behandling har selv bidratt til boken.

Om forfatterne og foredragsholderne:

  • Mette Helen Strand : Sykepleier/psykiatri , kognitiv terapeut, NLP Coach/Master Trainer/Mental trener
  • Erling Skagseth : Lektor, terapeut, NLP Coach/Master Trainer/Mental trener

Pris:

Foredrag 2 timer kr. 8500,- + evt. reiseutgifter. Passer for ungdom, foreldre, skolefolk, helsesøstre, forsterforeldre o.a.

2 dagers kurs sertifisering som “Styggen på ryggen” instruktør kr. 1800,- pr deltaker. Passer for skolefolk /helsesøstre som arbeider med/har interesse av psykisk helse i skolen.

Kontaktinformasjon:

Mette Helen Strand

Mobil 99 10 50 42 – gjerne sms da mobil er på lydløs i perioder med undervisning

 

 

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Å styrke den psykiske helsen

Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø

Et rausere samfunn

Registrer markering