Snarveier

Else Kåss Furuseth får prisen for sitt langvarige engasjement for pårørende etter selvmord. I forestillingen Kondolerer forteller hun om hvordan livet ble etter at hun som 11-åring mistet moren og som 28-åring mistet broren. Begge valgte å ta sitt eget liv.

Else Kåss Furuseth gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør.

Til tross for et tungt og alvorlig tema, representerer forestillingen hennes håp og en hyllest til livet. Hun ønsker å gjøre hverdagen lettere for de etterlatte, men også for dem som har forsøkt å ta sitt eget liv.

– Selvmord er fremdeles tabu og vondt å snakke om, derfor trenger vi denne formen for åpenhet for å forebygge og for å hele, sier landsleder i Mental Helse, Kristian Kise Haugland.

Furuseth sin forestilling Gratulerer følger opp der hvor Kondolerer slapp.

I Gratulerer snakker hun om det å være god nok, og at alle egentlig er fine som de er, «selv om du er ganske ræva».

Nylig har Furuseth, gjennom fire programmer på TVNorge og Dplay, møtt pårørende og overlevende for å lære mer om hvem det er som tar livet sitt og hvorfor de gjør det.

Serien Else: om selvmord startet 10. september, i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging. Samme dag arrangerte hun en minifestival hjemme i sin egen leilighet.

– Mental Helse er overbevist om at Else Kåss Furuseth sin innsats på dette tabubelagte feltet gjør at flere tør og vil snakke om sine psykiske helseutfordringer, konstaterer landsleder Kristian Kise Haugland.

Vinneren får et kunstverk, litografiet «Scene» av Alf Christian Hvaring, og en gavesjekk pålydende kr. 10.000. Sjekken utbetales til et veldedig formål bestemt av prisvinneren. Else Kåss Furuseth har valgt å gi gavesjekken til Mental Helse sin Hjelpetelefon 116 123.

 

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Å styrke den psykiske helsen

Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø

Et rausere samfunn

Registrer markering