Snarveier

Skrevet av Kirsten Muhle

 

Life is what happens to you while you are busy making other plans, synger John Lennon i skrivende stund, og sånn er det jo litt, jeg mener vi må akseptere dette. Ikke kjempe mot. Tankene er ikke lineære, og ikke vet jeg om tiden er det heller.

Lev i nuet, er det så mange overskrifter som sier.  Litt kravstort er det ikke? Livet skjer jo samtidig. Vi bærer med oss fortiden og tenker fremover, samtidig som vi lever nå. Jeg tenker at vi klarer det ganske fint, og at så lenge du sitter fast i verken fortiden eller fremtiden, men også er oppmerksom på det du har rett foran deg, så er det vel bra nok?

Årets kampanje for Verdensdagen for psykisk helse har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden vår til det som er godt for den psykiske helsen.

«Gi tid» er første tema under paraplyen «Oppmerksomhet og nærvær», som skal gjelde for 2019 – 2021.

 

Tid er så uendelig mye

Vi omgir oss med og lever med en høy hastighet. Det er både frydefullt og svimlende å tenke på alle mulighetene dette gir. Hvordan skal vi evne å holde tritt, reagere hurtig og effektivt, uten å løpe fra oss selv? Trendforskere beskriver dette tiåret som et som preges av digitale revolusjoner som vil overgå den forandringen som internett og sosiale medier allerede har gitt oss? Hvordan skal vi best mulig leve i denne tiden?

 

Bare tenk på 5G nettet, enda raskere, hundre ganger så raskt som 4G, men kommer vi til å få hundre ganger mer tid? Vel, vi får erkjenne at digitale medier er kommet for å bli. Hvordan kan vi best leve i denne tiden? Velge den fysiske verden mer kanskje?

 

Jeg har lyst til å bli litt bedre på å disponere tiden min, blir du med?

 

Jeg vi starte med å bli bevisst mitt forhold til tiden. Om hva jeg bruker den på.

 

Til syvende og sist tror jeg at det jeg har landet på, er å velge bort det som ikke gir meg så mye, og beregne mer tid på det jeg vil gjøre – beregne mer tid, fordi det jo som oftest tar litt lenger tid enn forventet.

 

Jeg tror det viktigste er at du bruker tid på det som har verdi for deg! Besøke familie? Dra på venninneturer? Ta et spanskkurs? Lese bøker? Jobbe frivillig? Gjør det som får deg til å tenke at du er tro mot deg selv, først da vil man vel kunne gi noe til andre også – av verdi.

 

Hva du gjør, gjør fullt og helt, og ikke stykkevis og delt.

Henrik Ibsen

 

Begynner med å øve

Jeg har tidligere blitt småstressa av avbrytelser. Jeg synes jeg så ofte ble avbrutt. Fikk problemer med å fullføre noe, holde konsentrasjonen. Så tok jeg et lite grep, fjernet all lyd på telefonen, hvilken lykke! Noen avbrytelser mindre.

Under et foredrag i regi av Verdensdagen for psykisk helse fortalte Anne Kristine Bergem (psykolog)  noen små enkle grep om å vise oppmerksomt nærvær. Et eksempel jeg har lyst til å gjengi her,  –  og som jeg øver på for tiden er det å stoppe opp og se på det menneske som avbryter deg, si «om ti minutter er jeg ledig (eller 5 – eller 30 minutter). På den måten vil du kunne bruke konsentrert tid på det du holder på med, for deretter være oppmerksom på den personen du skal snakke med, hjelpe, gi av din tid til etterpå. Dette skal jeg fortsette å øve på.

Så mens jeg øver på å gi tid til både meg selv og andre etter beste evne, håper jeg at du også gjør det, på din måte, med dine egne verdier som utgangspunkt. Har du tid og lyst så kommer jeg med et knippe gode bokanbefalinger til deg, som omhandler tid på ulikt vis.

 

Boktips

 

Hvis du vil lese og undre deg om begrepet tid: 

Hva er tid av Truls Wyller, Universitetsforlaget

Refleksjoner omkring tid der vi både får fremstilt ulike filosofers tanker, men også forfatterens egne. Det er skrevet i et tilgjengelig språk, hvor forfatteren stiller mange undrende spørsmål (som åpner opp dører og tilrettelegger for gode tanker når jeg går tur med hunden). Hvis du tar deg tid til å lese denne, kan det hende du får bedre tid, i alle fall vil du kanskje ha endret på noe.

 

Hvis du vil frigjøre tid: 

Ti argumenter for å slette sosiale medier nå av Jaron Lanier, Res publica

Hvilke krefter utsetter vi oss selv for gjennom sosiale medier? Her kan du lese om at Facebook og Google tjener penger på oss, og at våre data som vi legger igjen både hint og her forteller dem om alt de trenger å vite for å være der med et aldri så lite salg, når «du trenger det». Vi leser om algoritmene som benytter seg av våre «svake» sider, og som spiller på nettopp dette, og om at vår empati gradvis vil forsvinne ved bruk av sosiale medier. Ps. Har ikke slettet mine ennå, men likevel en påminnelse om å være bevisst på hva jeg bruker tiden på.

 

Tid til alt. Gjør mer av det du tror på Cecilie Thunem-Saanum, Kagge Forlag

En bok fullt av konkrete tips og råd om å disponere tiden din godt, i arbeidslivet eller på hjemmebane. Begrep som kalenderstyring kan vise seg å være et nyttig virkemiddel. Jeg vet det finnes mange lignende bøker på markedet, som jeg ikke har lest, men for meg virket denne som en klar og fin selvhjelpsbok om å bruke tiden godt.

 

Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute. Erling Kagge, Kagge Forlag

Polfarer Erling Kagge forteller at  Antarktis var det stilleste stedet han hadde vært, og at han opplevde at naturen der snakket til han gjennom å være stille. Han skriver at stillheten handler om å trekke fra, ikke legge til. Jeg opplever at denne boken har en fin tekst som kan gi inspirasjon til årets tema «Gi tid».

Hvis du vil utforske en som utforsker oppmerksomt nærvær gjennom litteraturen:

Våren, Karl Ove Knausgård

Min kamp 2, Karl Ove Knausgård

Det er en vakker påminnelse å lese Knausgårds romaner og betraktninger over hverdagslivet. Han dveler og reflekterer over livet sitt, hvorfor det ble som det ble, og hvorfor han ikke finner en ro i dette livet. Han er så tett, så tett på uten filter, men samtidig langt fra seg selv.

Kombinasjonen mellom dette så veldig hverdagslige og de store spørsmålene om livet, døden, kunsten og kjærligheten som gjør disse bøkene verdt å bruke tid på. Spesielt vil jeg anbefale disse to.

Hvis du vil glemme tiden:

Bare mamma som er Gud av Line Nyborg, trilogi, Cappelen Dam

Denne trilogien får meg til å huske hvor tilstede jeg var som barn, hvor lenge jeg kunne sitte å se ut av et vindu, samtidig som all verdens tanker gikk gjennom meg. Vi følger et barn inn i voksenverden, hvor hun selv får barn. Romanen er tvers gjennom nær. Og den har noen helt spesielle vakre naturbeskrivelser som får deg til å kikke litt ekstra rundt.

Hvis du vil bli grepet:

Kjærlighetens antarktis av Sara Stridsberg. Aschehoug

Denne er så sterk og så vakker at du bare kan lese litt om gangen. Den er ekstremt vondt, og ekstremt poetisk. Døden og livet går så veldig hånd i hånd. Du minnes mennesker som  ikke er så synlige i det daglige, men som er like verdifulle som deg. Hva gjelder tid, så er dette også et interessant grep i denne romanen. Det er en død kvinne som forteller, som observerer og som minnes.

Det er mange bøker som setter spor hos meg fordi de er så godt skrevet og har en så fin handling. Dette er en roman som virkelig har satt et dypere spor.

 

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Å styrke den psykiske helsen

Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø

Et rausere samfunn

Registrer markering