Snarveier

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal, årlig markering den 10. oktober. Målet er å bidra til økt kunnskap om hvordan man kan ta vare på sin psykiske helse.

I Norge har organisasjonen Mental Helse koordinert arbeidet med Verdensdagen på oppdrag fra Helsedirektoratet. Verdensdagen er en del av myndighetenes satsing på folkehelseopplysning og har derfor mest fokus på hva som gir god livskvalitet.

Markeringene skjer lokalt rundt omkring i Norge. Stadig flere deltar på markeringene, og i 2019 tok vi nok en ny rekord med 2200 markeringer. Det er skoler, studenter, ulike typer organisasjoner og bedrifter som står bak de fleste markeringene.

Livet under og etter en pandemi – følg opp!

Tema for 2021 er  Livet under og etter en pandemi – følg opp!  I 2021 ønsker vi å belyse hvor verdifulle vi mennesker er for hverandre, og hvor viktig fellesskap og tilhørighet er for god psykisk helse. Årets kampanje oppfordrer derfor alle til å følge opp familie, venner, kollegaer, bekjente, medarbeidere, ledere og seg selv. Alle rundt oss. Ved å følge opp skaper vi fellesskap og nærhetDette bidrar til å forebygge ensomhet og utenforskap. 

Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.

Hvordan kan du bidra?

Dersom du ikke allerede planlegger å arrangere en markering, eller å spre ordet om Verdensdagen for psykisk helse på et annet vis, kan du bidra ved å markere dagen på sosiale medier. Vi har laget materiell som vi ønsker å få spredd på sosiale medier og alle andre relevante plattformer. Du kan hjelpe oss å dele.

Tagg oss gjerne når du deler, slik at vi ser at du er med og markerer Verdensdagen for psykisk helse.

 

Materiell som kan deles:

Plakat: Last ned psykevettreglene her (link)
Forsidebilde til Facebook: Last ned bilde her (link)
Ramme til profilbilde på Facebook:  Frames med «Følg opp» blir tilgjengelig på Facebook. i perioden uke 39-42 (Klikk på rediger profilbilde, så finner du rammen.)
Bilde til innlegg på Facebook: Last ned bilde her (link)
Instagrambilde: Last ned bilde her (link)
Video: Link til informasjonsvideo (lastes ned ved å trykke på de tre prikkene i nedre høyre hjørne)

Forslag til følgetekst ved deling av materiell:
«Alle har en psykisk helse. Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til at det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte. Jeg viser min støtte til Verdensdagen for psykisk helse fordi det kan føre til et rausere samfunn. Et sted hvor nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø blir mer inkluderende.
Et sted hvor vi ser, viser interesse og gir tid til hverandre. #spør #verdensdagenforpsykiskhelse»

 

Tusen takk for at du er med og støtter!

5 grunner til å markere Verdensdagen

Det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Du er med på å skape et mer inkluderende nærmiljø

Et rausere samfunn gir bedre psykisk folkehelse

Du styrker din egen psykiske helse

Registrer markering