Snarveier

Jeg er psykolog og leder for et lite team med terapeuter, hvor vi jobber med ungdommer som har havnet i trøbbel. De har kanskje stjålet litt, kommer ikke hjem om natten, eksperimenterer med rusmidler, og møter ikke alltid opp på skolen. Barnevernet har fått bekymringsmelding, foreldrene er kjempestressa, og lærerne maser.

Illustrasjon, jente som sitter
Der vi jobber er vi helt enig i at sånn kan ikke ungdommen leve. Det er både brudd på norsk lov, det kan føre til enda større problemer når man er eldre, det er kjipt for de rundt som blir rammet av dette, og det er en ganske kjip følelse å ha det sånn selv. Men løsningen er vi ikke alltid helt enig i med en gang.

Foreldre, lærere, osv. tenker ofte at ungdommen må snakke med en psykolog for å finne ut hvorfor de holder på med dette. Og jeg liker selvsagt kjempegodt å snakke med ungdommer, siden jeg har valgt dette yrket. Men det er ikke alltid at ungdommen har så lyst å snakke med oss. Og det skjønner jeg så godt! For jeg tror, at det ungdommen helst vil, er å bli likt, og å få være en del av gjengen. Og det kan ikke være ungdommens jobb helt alene å få til på vårt kontor.

Illustrasjonsbilde ungdommer i samfunnet
Illustrasjonsbilde ungdommer i samfunnet

Så da snakker vi med flokken til ungdommen, eller landsbyen, som vi ofte kaller det. «Det tar en landsby å oppdra et barn», er det et ordtak som heter. Det betyr at for at barn og unge skal ha det bra, så må de bli likt og føle at de får bli med, både hjemme, på skolen, på jobb, og i venneflokken. I hele landsbyen. Og når man først føler seg utenfor, eller at man ikke får ting til, da kan man fort bli sur og sint utenpå, og ta dumme valg. Men det er akkurat da man trenger mer enn noen gang at de rundt viser hva de liker med deg, og lar deg få bli med likevel.

Årets tema på verdensdagen for psykisk helse er «spør mer». Jeg mener at folk må spørre litt mindre «Hvorfor gjør du sånne dumme ting? Hva er problemet ditt? Hva feiler det deg?» og spørre litt mer «Vil du bli med? Skal jeg fortelle deg hva jeg liker med deg?» Da kommer ofte de gode samtalene og svarene på det man ikke forstår av seg selv etter hvert.

Ungdom som leker sammen i vinterlandskap
Ungdom som leker sammen i vinterlandskap

Uansett om du er ungdom selv, om du er søsken, forelder, lærer eller trener. Du har garantert noen i din landsby, som trenger at du inviterer de med inn i din flokk. Hjem til middag en dag, med på hytta en helg, med på trening, eller bare med bort til ditt bord i lunsjen.

Og selv om de i starten syns det er vanskelig å tro på deg, og avviser deg – fortsett å spørre og invitere. En åpen og varm landsby er verdens beste medisin.

Om Andrine Bruland

Psykologspesialist
Er ansatt som leder i MST Bergen 2, og jobber i tillegg som skribent, holder foredrag og tar veiledningsoppdrag
Brenner for at alle barn skal være trygge, og ha gode voksne rundt seg, både hjemme og på skolen

Andrine Bruvold
Andrine Bruland. Psykologspesialist

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Å styrke den psykiske helsen

Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø

Et rausere samfunn

Registrer markering