fbpx

Snarveier

Jeg har skrevet boka «Kanskje du er frisk?» – en bok om alt det syke vi gjør for helsa vår. Ikke minst er dette viktig for psykisk helse. La meg ta noen eksempler.

Sammenlikningssamfunn

Tenk hvor mye vi gjør for å passe inn, for å være gode nok og for å oppfylle idealer som skapes av andre. Vi er misfornøyde med eget utseende og personlighet, ikke nødvendigvis det er noe feil med oss selv, men fordi vi ikke føler oss like gode som andre. Sånn sett lever vi i et sammenlikningssamfunn som gjør oss sykere enn vi trenger å være. Når vennene deler bilder på sosiale medier som er urealistiske fremstillinger av livet er det lett å bli syk. Før man vet ordet av det gjør man unødvendig og skadelige ting for å føle seg bedre, men hjelper det?

Illustrasjon mobil
Illustrasjon mobil

Hverdagsplager vs. sykdom

Et annet eksempel er hva vi i det hele tatt kaller for psykisk sykdom. Mange er for raske til å kalle hverdagslige plager for sykdom. Sjenanse blir til angst og triste tanker til depresjon. Noen ganger er det riktig med disse diagnosene, de kan være et viktig steg mot å få bedre hjelp. Andre ganger setter de oss inn i en bås der vi blir enda mer sykeliggjort. Disse diagnosene fører også ofte med seg utenforskap, stigma og tabu – så kanskje kan det noen ganger være en fordel å kalle seg selv frisk så lenge man kan?

Forebygge når du er frisk

Hvis man først er syk, så er det ikke minst kjempevanskelig å vite hvilke behandlinger som er best. Det er et mylder av behandlere og medisiner. Hvordan skal man skille vitenskap fra kvakksalveri? Det er ikke lett, og hver dag bombarderes vi med tips og råd som visstnok skal være godt for psyken vår i mediene. Jeg pleier å si at man skal gå til fastlegen, men sannheten er at mange ikke finner den støtten de trenger hos fastlegen sin. Samtidig er det lange køer for mange som trenger psykisk helsehjelp.

Illustrasjonbilde helsepersonell
Illustrasjonsbilde helsepersonell

Min erfaring er at noe av det viktigste man gjør mot psykisk sykdom er i tiden man er frisk. At man benytter den tiden til å bygge seg selv opp og skape sterke relasjoner i livet så man står sterkt når det en dag butter imot.

«Noe av det viktigste man gjør mot psykisk sykdom er i tiden man er frisk».

Om ikke man er frisk, tror jeg likevel alle har muligheten til å bli friskere – uansett situasjon. Finne bedre hjelp, velge de riktige kampene og akseptere noe av det vonde. Det er alltid håp om bedring.

Om forfatteren:

Kaveh Rashidi er lege og forfatter. Han har nylig utgitt boken «Kanskje du er frisk?»

Kaveh Rashidi Foto: Kristoffer Myhre
Kaveh Rashidi Foto: Kristoffer Myhre

5 grunner til å markere Verdensdagen

Det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Du er med på å skape et mer inkluderende nærmiljø

Et rausere samfunn gir bedre psykisk folkehelse

Du styrker din egen psykiske helse

Registrer markering