Snarveier

Som landsleder i Mental Helse er jeg utrolig stolt av at vi for 18. år på rad koordinerer arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra Helsedirektoratet. Dagen skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Målet er å gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske. Vi har alle en psykisk helse, og det må det bli lettere å snakke om.

 

 

Her i landet er det alle de lokale markeringene over hele landet som har bidratt til mer åpenhet om psykisk helse med flotte og inspirerende arrangementer år etter år. I fjor satte vi ny rekord med over 2000 arrangementer. Mental Helses lokallag deltar og bidrar til mange markeringer i fjor, men viktigst av alt er at et stort mangfold av bedrifter, skoler og kommuner over hele landet bidro til rekorden.

Målet for Verdensdagen for psykisk helse 2020 er å øke kunnskap om hva som styrker den psykiske helsen, bidra til mer åpenhet om psykiske utfordringer og bidra til trivsel, læring og personlig utvikling for deg selv og andre. Vi skal favne bredt. Vi vil at flest mulig bidrar og at flest mulig føler seg «hjemme» med temaet. Derfor tror jeg at mange vil omfavne årets tema – Spør mer – fordi det er viktig.

Det å spørre noen om de har det vanskelig er ikke skadelig. Det er noe alle kan gjøre. Man kan sjelden se på mennesker at de sliter psykisk, men hvis du lurer på om noen du kjenner sliter med vonde tanker så spør. Det kan være uvant for oss alle. Det er viktig å vise at man bryr seg, spørre hva de sliter med, hva som har skjedd, hvordan du kan hjelpe eller om noen andre kan hjelpe. De aller fleste vil svare ærlig på slike spørsmål, og vil føle det som en lettelse å kunne sette ord på de vanskelige tingene.

 

 

Dersom du har det vanskelig selv, så snakk om det. Folk tåler ofte mer enn man tror. Ha tillit til at folk flest ønsker å hjelpe og å være til stede. Det finnes god hjelp.
Vi gleder oss til 10. oktober hvor vi skal dele ut Åpenhetsprisen og hvor Mental Helse skal bidra til mange flotte arrangementer rundt omkring i hele landet.

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Å styrke den psykiske helsen

Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø

Et rausere samfunn

Registrer markering