Snarveier

I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse går mobilselskapet Dipper ut med en oppfordring til norske arbeidsplasser: Løft blikket fra jobbmobilen og ta en mobilfri lunsj!

– Det er mye snakk om usunn mobilbruk og skjermtid på privaten og i skolen. Usunn mobilbruk på arbeidsplassen er mer i blindsonen. Derfor samarbeider vi i år med Verdensdagen for psykisk helse for å øke bevisstheten om mobilbruk på jobb. Vi ønsker å inspirere folk til å se opp fra mobilen i lunsjen og i møter, og være mer tilstede her og nå. Nå oppfordrer vi alle norske bedrifter til å markere Verdensdagen på torsdag med en helt mobilfri lunsj, sier administrerende direktør Christel Borge i Dipper, mobilselskapet for små- og mellomstore bedrifter.

 

Handler om trivsel

Målet med Verdensdagen for psykisk helse torsdag 10. oktober er å øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Norske arbeidstakere bruker en tredjedel av livet på jobben, og hvordan vi har det på jobb påvirker vår psykiske helse.

Kampanjeleder Le Hang Duong i Verdensdagen for psykisk helse mener at psykisk helse på arbeidsplassen er et svært viktig tema. 

– Vi trives best på jobb dersom vi opplever mestring, at vi blir sett og verdsatt av kollegaer, sjefer og samarbeidspartnere. «Gi tid» er årets tema, og dette er en oppfordring til å gjøre noe godt for deg selv og andre ved å være tilstede i det du gjør. Det handler også om å se opp fra skjermen, være der for andre, stresse ned og ta deg tid til den gode samtalen, sier Duong.

 

Trenger et bevisst forhold

I årets kampanje kommer Verdensdagen for psykisk helse og Dipper med fem oppfordringer til bedrifter for å inspirere flere til å løfte blikket fra mobil og skjerm. Noen bedrifter har gode rutiner for dette, og nå oppfordres flere til å ta diskusjonen.

– Flere norske arbeidsplasser bør lage en kultur for å se opp fra mobilen litt oftere. Mobilen er et meget viktig arbeidsverktøy, men det er ingen tvil om at det er folk som skaper resultater og ikke de digitale hjelpemidlene i seg selv. I de små og mellomstore bedriftene er man ekstra avhengige av hver ansatt, og et sunt forhold til mobilen vil kunne påvirke både arbeidsglede og effektivitet positivt, sier Borge.

Psykolog og forsker Jonas Vaag ved Nord universitet mener at løsningen ikke ligger i at enkeltmennesker skal si til seg selv at man må skjerpe seg og være mer tilstede.

– Smarttelefonen er fremdeles en relativt ny teknologi, og vi trenger tid på å få et bevisst forhold til når vi skal ta ut fravær og ikke. Det er vanskelig å skulle stoppe å spise sjokolade om sjokoladen ligger foran deg. Derfor kan det være fornuftig å heller bidra til en kultur hvor man fysisk legger bort telefonen når det er behov for det. Da gir man tid til de man er sammen med, og i de tilfellene hvor man venter på en melding eller telefon, kan man heller spørre om å ta ut gyldig oppmerksomt fravær, sier Vaag.

Fem oppfordringer fra Dipper og Verdensdagen for psykisk helse:

  • Løft blikket når du kommer på jobb! Legg vekk mobilen på vei inn på arbeidsplassen.
  • Løft blikket i lunsjen! Snakk sammen og finn ut hvordan dere vil ha det i lunsjen. I stedet for å sitte på mobilen kan lunsjtiden brukes til å styrke relasjonene på jobben.
  • Legg vekk mobilen under møter! Snakk sammen og finn ut hva slags møtekultur dere ønsker. Lag spilleregler for bruk av pc og mobil i møter. Å innføre en mobilgarasje er en mulighet.
  • Gi mer ros og tilbakemeldinger muntlig! Ikke la alt gå på mail.
  • Del gode tips! Mange bedrifter har et bevisst forhold til dette, hva gjør dere? Her kan din bedrift være med å inspirere andre! Del deres tips!

Ofte stilte spørsmål

Når får vi materiellet?

Vi sender avgårde materiellet når vi mottar bestillingen.

Det tar ca. 3-5 dager fra vi sender det til det er hos dere. Følg med på ordren din for å se når den ankommer.

Koster materiellet noe?

Nei, det er gratis.

Hvor bestiller jeg materiell?

Først må du registrere ditt arrangement, og du får da en epost med link til vår webshop. Her bestiller du det du trenger.

Når kan jeg bestille materiell?

Fra den 15.august. Bestill materiellet så fort dere vet hvilke markering dere skal ha. Seneste bestilling kan bli gjort 5 dager før markeringen.

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte

Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer

Å styrke den psykiske helsen

Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø

Et rausere samfunn

Registrer markering